Opravdu kvalitní produkty

Česnek jako zázrak?

česnek paličky se stroužky

Asi se dá říci, že česnek zná každý z nás, ale také se dá se říci, že česnek rozděluje lidstvo na dvě části – první část ho miluje, protože česnek je pro ně všelék a je výborný v mnoha pokrmech. Ta druhá část česnek ráda nemá, protože česnek pro ně páchne.

Pravlastí česneku je jižní Sibiř a střední Asie, odkud se česnek rozšířil před několika tisíci lety na východ do Číny, Indie, Afriky a nakonec přes oblasti u Středozemního moře i do celé Evropy. V Egyptě si česneku vážili natolik, že se tam jeden čas užívaly česnekové hlavičky jako platidlo. V Egyptě vznikla asi kolem roku 1500 před naším letopočtem seznam 22 „česnekových“ receptů proti bolestem hlavy, krku i fyzické slabosti. Česnek uznávali i Řekové, ale těm vadil jeho pach a tak ten, kdo snědl česnek měl zakázaný vstup do chrámu bohyně Afrodity. Římané česnek hojně užívali a především vojáci ho žvýkali před bitvami, aby jim dodal odvahu a možná zaháněl nepřítele i závan jejich dechu. Propojení česneku a boje nebo zápasu se zachovalo i dodnes, kdy si tělo česnekem natírají někteří španělští nebo mexičtí toreadoři. Na aristokratických dvorech byl zápach česneku považován za společensky neúnosný a pracovníci londýnského Buckinghamského paláce nesmějí jíst česnek ani mimo službu.

Česnekem se ale zejména na venkově léčilo kdeco- nachlazení, kašel, vysoký krevní tlak, plíseň mezi prsty. První vědecký důkaz o oprávněnosti užívání česneku pro jeho léčivé vlastnosti přinesl v polovině 19. století Luis Pasteur, který zjistil, že česnek je schopen zabránit šíření škodlivých bakterií. Za první i druhé světové válce se pro nedostatek jiných prostředků úspěšně používal česnek při desinfekci ran.

Ve světě se pěstují stovky odrůd česneku. Největším pěstitelem je Čína, Indie a USA. Velkými evropskými pěstiteli česneku je Španělsko, Polsko, Maďarsko a Ukrajina. Česnek, který je pěstován jižněji bývá jemnější, sladší a šťavnatější než česnek pěstovaný severněji např. v Polsku nebo i u nás v Čechách. Ze severnějších poloh získáváme tak česnek výrazně intenzivnější ve vůni i chuti.

Česnek kuchyňský (Allium sativum) neboli česnek setý patří do čeledi amarylkovitých. Známý je též Česnek medvědí (Allium ursinum L.; lidově též lesní česnek), který taktéž patří do čeledi amarylkovitých. Tento česnek roste divoce a to na vlhkých místech v lese a je to naše původní rostlina. Tento česnek nevytváří hlavičky, ale používá se z něj především nať, která má všechny vlastnosti šlechtěného česneku a je velmi vhodný na jarní očistné kúry.

Česnek kuchyňský se dělí na paličaté a nepaličaté:

  • Paličáky mají vrcholovou palici, která obsahuje pacibulky a stroužky ve velké nafialovělé cibuli. Květenství je ale třeba odstranit, protože ho rostlina živí na úkor vlastních stroužků.
  • Nepaličáky nevybíhají do květního stvolu a nevytvářejí pacibulky. Stroužky v cibuli jsou bílé a jejich pěstování je snazší.

Odrůdy česneku se také liší dobou výsadby, některé se vysazují na podzim, v září, říjnu nebo až v listopadu, jiné se vysazují na jaře, když rozmrzne půda.

Česnekové aroma

Česnek obsahuje asi 30 látek ve kterých je obsažena síra a tou nejdůležitější je aminokyselina alliin, který ale sám vůbec nepáchne a je i z medicínského hlediska neúčinný. Při narušení česnekového stroužku se alliin uvolní současně s další složkou, kterou je alliináza – enzym, který rozloží alliin na allicin. Alicin (diallylthiosulfinát) a v menší míře allylmethylthiosulfinát tvoří charakteristické česnekové aroma. Tyto látky jsou ale velmi nestálé a při tepelném zpracování česneku se rychle rozkládají na thiosulfináty a za vyšších teplot (při pečení a smažení) vznikají di a tri thiolany , tri a tetra hiepany.

Allicin je silně antibakteriální a při konzumaci nebo kontaktu s kůží nebo se sliznicí přechází do krevního oběhu. Allicin spolu s dalšími účinnými látkami obsaženými v česneku dezinfikuje plíce, střeva, pokožku, snižuje hladinu cholesterolu a je velmi účinný při kožních infekcích. V česneku je obsažen např. i allixin, který chrání nervové buňky a adenosin, který zvyšuje imunitu organismu.

Česnek obsahuje i minerální látky – draslík, sodík, vápník, hořčík, fosfor, síru, železo, měď a selen ale i vitamíny A, B, C, E.

česnek zavěšenýAni současná medicína ještě nezná úplně všechny možné pozitivní účinky česneku, ale rozsáhlé výzkumy ukázaly léčivé účinky česneku především v těchto oblastech:

  • ochrana před nachlazením a onemocněním dolních dýchacích cest, chřipkou
  • pomáhá při angínách, bolestech v krku
  • zlepšuje imunitní systém
  • působí proti plísním
  • podporuje hojení
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • zlepšuje krevní oběh a chrání před kornatěním cév
  • reguluje krevní tlak
  • zlepšuje trávení
  • po požití odpuzuje hmyz, cizopasníky včetně klíšťat
  • vzhledem k obsahu vitamínů A, B, C, E, selenu a sloučeninám síry má i antioxidační účinky a pomáhá v boji s volnými radikály

Ale i přes své mnohé pozitivní účinky může česnek u některých lidí vyvolat trávicí potíže. Nejčastěji je to podráždění žaludku nebo pálení žáhy. Nižší snášenlivost česneku a to zejména syrového, se projevuje u problémů se žlučníkem, játry a slinivkou břišní. Zcela určitě je nejúčinnější variantou čerstvě oloupaný syrový stroužek česneku, ale i po uvaření si zachová část pozitivních účinků.

Pokud ale nemáme rádi výrazné štiplavé česnekové aroma, pak je nejjednodušším a nejpohodlnějším způsobem užívat tablety s obsahem účinných látek z česneku, které jsou na trhu v podobě kvalitních potravinových doplňků.

Autor: Iniciativa pro potraviny, doplňky stravy a krmiva, o.p.s.